
Witold Wróbel
Specjalizuje się w nieoczywistości. Nieoczywiste i często przewrotne jest jego podejście do gotowania, tworzenia przepisów i pracy z zespołem. Z tej przekory powstał też jego publiczny profil Dupny Kuchorz.
Witold Wróbel, czyli 5 ćwierci smaku
Spokój, opanowanie i doświadczenie – tak podsumowują go w branży. On sam dodaje do tego prostotę smaków i pasję: do gotowania, do dzielenia się przepisami, do karmienia. I zachęca do tego innych, zarażając miłością do wspólnego spożywania posiłków i dzielenia się jedzeniem.
W kuchni nie wybiera gotowych rozwiązań. Łączy smaki z różnych światów, wiąże żywioły, wyszukuje zapomniane i niepopularne składniki i komponuje je na nowo. Z zamiłowaniem odtwarza stare przepisy z piątej ćwiartki i tworzy dania w nowej odsłonie.
Jest szefem kuchni, jednak tworzenie przepisów i dań to zaledwie część jego zawodowej codzienności. Szkoli zespoły kucharzy, ucząc ich pracy z dobrymi produktami. Pomaga managerom restauracji profilować lokale, towarzyszy im przy projektowaniu kuchni i przy zmianie kart, tworząc dla nich menu. Współtworzy eventy kulinarne. Pracując z firmami, szkoli pracowników, oddając im swoją wiedzę i doświadczenie.